Dames Selectie

De meisjes die meer kunnen en willen dan alleen recreatie turnen, kunnen terecht in de selectie groepen. Een meisje kan vanuit de recreatie worden doorgestuurd/ gevraagd om bij de selectie te komen of je kan zelf aangeven dat je graag bij de selectie wil. Dan wordt er gekeken in welk niveau je terecht kan. Na een proefperiode wordt door de leiding en ouders/verzorgers bekeken of het kind door kan gaan met de trainingen in de selectiegroep. De meiden in de selectie groepen doen mee aan wedstrijden en dienen een wedstrijdpaspoort te hebben ( wordt door de trainster geregeld). En een wedstrijdpakje te kopen (zie bij clubkleding) Het wedstrijd/inschrijfgeld zit niet bij de contributie inbegrepen en wordt apart in rekening gebracht.

Voor wie is de selectietraining bedoeld?
De selectie van GTS bestaat uit verschillende groepen turnsters die trainen om zich voor te bereiden op wedstrijden. De turn(st)ers maken gebruik van een volledig ingerichte turnhal aan de Bedrijfsweg 6 in Grootebroek. In deze hal van ruim 600 m2 is een permanente opstelling van dames en heren turntoestellen. Verder is er een valkuil en wedstrijdvloer van 13x 13 meter met spiegelwand aanwezig.

Hoe ziet een selectietraining eruit?
Een selectietraining begint altijd met een uitgebreide warming-up om alle spieren goed op te warmen. Tijdens de warming-up komen ook veel kracht- en lenigheids oefeningen aan bod. Na de warming-up wordt getraind op de toestellen. Voor de dames zijn dit sprong, brug, balk en vloer.

Welke dames groepen zijn er?

Pré-selectie meisjes (5 t/m 7 jaar)
Tijdens de pré-selectielessen maken de meisjes op een leuke manier kennis met salto’s, handstanden, bewegen op muziek en allerlei andere onderdelen die bij turnen horen. Ze worden voorbereid op het meedoen aan wedstrijden. En soms zijn er ook al wat pré instap wedstrijden.

Onderbouw B (instap t/m jeugd 1) vanaf 8 jaar
De turnsters trainen twee of drie keer per week en komen op wedstrijden uit in de derde, vierde en vijfde divisie. District en Rayon wedstrijden.

Onderbouw A (instap t/m jeugd 1)vanaf 8 jaar

De turnsters trainen drie of vier keer per week en komen op wedstrijden (Landelijk) uit in de eerste en tweede divisie.

Bovenbouw B (jeugd 2 t/m senior)vanaf 11 jaar
De turnsters trainen twee keer per week en komen op wedstrijden uit in de vierde en vijfde divisie.

Bovenbouw A (jeugd 2 t/m senior)vanaf 11 jaar
De turnsters trainen drie of vier keer per week en komen op wedstrijden uit in de eerste t/m derde divisie.

Meer informatie over hoe het allemaal gaat kunt u vinden op de website van de KNGU 

Pré selectie

C selectie

Onderbouw B

Onderbouw A

Bovenbouw B

Bovenbouw A

Sprong


In de pré selectie begint men met een plankoline (een stugge trampoline) en opgestapelde dikke matten. De turnters leren steeds moeilijkere sprongen en gaan later met een springplank over de Pegasus.

Brug


De jongste meisjes beginnen op de brug (rek) met 1 legger , hierbij zitten ze dan vast aan lusjes en dragen dan vaak handschoentjes. Ze leren op een veilige manier zwaaien en slingeren. Later ga je over naar de damesbrug met twee leggers.

Balk


De balk is 10 cm breed. Op de balk worden gymnastische sprongen, pirouettes en acrobatische kunstjes gemaakt. Het is de kunst om er niet af te vallen en het er zo stabiel mogelijk uit te laten zien.

Vloer


Op muziek wordt er een oefening gedaan waarbij de hele vierkante vloer gebruikt word. Het is een combinatie van gymnastische sprongen, dans en acrobatische kunstjes. Alles moet zo mooie en netjes mogelijk worden uitgevoerd, met landingen zonder na hup. Bij de jongste is het een verplichte oefening met bijbehorende muziek, later wordt de oefening vrij met eigen gekozen muziek.